Μόλις ο αδελφός μου κατάλαβε ότι η νόσος Fabry μπορεί να μεταδοθεί κληρονομικά, φρόντισε να ενημερωθούν και να εξεταστούν όλοι. Ήταν δυνατός για εμάς και όσοι πάσχουμε από Fabry δεν χρειάστηκε να δυσκολευτούμε όσο αυτός για να λάβουμε διάγνωση.

Εξερευνήστε αυτή την ιστοσελίδα για να μάθετε πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε την οικογένειά σας.

Μόλις ο μπαμπάς μου κατάλαβε ότι η νόσος Fabry μπορεί να μεταδοθεί κληρονομικά, φρόντισε να ενημερωθούν και να εξεταστούν όλοι. Στάθηκε γενναία στο πλευρό μας, όταν τον χρειαστήκαμε. Τα ξαδέλφια μου και εγώ μπορούμε πλέον να λάβουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε τη στιγμή που τη χρειαζόμαστε.

Εξερευνήστε αυτή την ιστοσελίδα για να μάθετε πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε την οικογένειά σας.

Η μαμά μου είναι εκπληκτική. Όταν διαπίστωσε ότι εμείς θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε νόσο Fabry όπως εκείνη, μίλησε σε όλους μας, ακόμη και στα πιο μακρινά ξαδέλφια. Τώρα κάνουμε όλοι τις κατάλληλες εξετάσεις. Μας έφερε πιο κοντά και αισθανόμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον.

Εξερευνήστε αυτή την ιστοσελίδα για να μάθετε πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε την οικογένειά σας.

Η θεία μου είναι φανταστική. Όταν ανακάλυψε ότι η υπόλοιπη οικογένεια κινδύνευε να φέρει μετάλλαξη σχετιζόμενη με τη νόσο Fabry, φρόντισε να ενημερωθούμε όλοι και επέμενε να υποβληθούμε στις σχετικές εξετάσεις. Τώρα, ξέρουμε επιτέλους τι προκαλεί τον πόνο του αδελφού μου.

Εξερευνήστε αυτή την ιστοσελίδα για να μάθετε πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε την οικογένειά σας.

Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται ως υποστηρικτικό υλικό εικονογράφησης και τα άτομα που απεικονίζονται δεν είναι συγγενείς ασθενούς με νόσο Fabry.

Καλώς ορίσατε.

Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα άτομα με διάγνωση νόσου Fabry να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους, που μπορεί να κινδυνεύουν να φέρουν μετάλλαξη σχετιζόμενη με τη νόσο.


Γιατί είναι σημαντικό να μιλήσετε στην οικογένειά σας για τη νόσο Fabry;

Κατά μέσο όρο, για κάθε άτομο με νόσο Fabry, τουλάχιστον άλλα 5 μέλη της οικογένειάς του μπορεί να διαγνωστούν με την πάθηση, σύμφωνα με μια ανάλυση του οικογενειακού τους δέντρου.1

Αυτό σημαίνει ότι εάν πάσχετε από τη νόσο, θα μπορούσατε να έχετε παιδιά, γονείς, αδέλφια, θείες, θείους ή ξαδέλφια που επίσης πάσχουν και δεν το γνωρίζουν ακόμη.

Μπορείτε να τους βοηθήσετε.

Αν τους ενημερώσετε για τον κίνδυνο να φέρουν μετάλλαξη σχετιζόμενη με τη νόσο Fabry, μπορείτε να τους βοηθήσετε να αποφύγουν τη δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία της διάγνωσης.1-3 Επίσης, μια έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σημαίνει καλύτερη υγεία στο μέλλον.4-6

Συνεπώς, τι πρέπει να κάνετε, αν θέλετε να βοηθήσετε;

Βήμα 1:
Εντοπίστε ποιος μπορεί να κινδυνεύει να φέρει μετάλλαξη σχετιζόμενη με τη νόσο Fabry

Σε αυτή την ιστοσελίδα, θα βρείτε το ηλεκτρονικό εργαλείο οικογενειακού δέντρου Fabry, το οποίο με μερικές απλές ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το οικογενειακό σας δέντρο και να επισημάνει αυτόματα τα μέλη που δυνητικά κινδυνεύουν να φέρουν μετάλλαξη σχετιζόμενη με τη νόσο Fabry. O γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να το συμπληρώσετε ή, αν προτιμάτε, μπορείτε να το συμπληρώσετε και μόνοι σας.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαλείο, κάντε κλικ εδώ


Για να διαβάσετε τις οδηγίες για το εργαλείο, κάντε κλικ εδώ


Για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το εργαλείο, κάντε κλικ εδώ


Βήμα 2:
Μιλήστε με τα μέλη της οικογένειάς σας που κινδυνεύουν να φέρουν μετάλλαξη σχετιζόμενη με τη νόσο Fabry

Μόλις μάθετε ποιος μπορεί δυνητικά να κινδυνεύει, μπορείτε να τον ενημερώσετε για τη νόσο. Δεν υπάρχει «μέση» οικογένεια και η ενημέρωση για τη νόσο Fabry δεν διαφέρει. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να το καταφέρετε. Χρησιμοποιήστε μια μέθοδο επικοινωνίας που σας κάνει να νιώθετε άνετα.

Στην ενότητα χρήσιμων υλικών, θα βρείτε ένα έντυπο που μπορείτε να στείλετε στα μέλη της οικογένειάς σας τα οποία ενδεχομένως να κινδυνεύουν να φέρουν μετάλλαξη σχετιζόμενη με τη νόσο («Η οικογένειά μας και η νόσος Fabry»). Θα βρείτε, επίσης, μια επιστολή-υπόδειγμα, αν θέλετε να τους ενημερώσετε γραπτώς και δεν ξέρετε πως. Μπορείτε να την στείλετε ως έχει ή να την χρησιμοποιήσετε ως βάση για να γράψετε τη δική σας επιστολή.


Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά που πρέπει να πείτε στους συγγενείς σας που ενδεχομένως κινδυνεύουν να φέρουν μετάλλαξη σχετιζόμενη με τη νόσο



  1. Laney DA & Fernhoff PM. J Genet Counsel. 2008:17:79-83
  2. Germain D. Orphanet. J Rare Dis. 2010;5:30
  3. Hilz MJ et al. Dig Liver Dis. 2018:50(5):429-437
  4. Germain DP et al. Clin Genet. 2019;96(2):107-117
  5. Mehta A & Hughes DA. Fabry disease. GeneReviews®. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1292/ [Τελευταία πρόσβαση: Αύγουστος 2019]
  6. Ortiz A, et al. Mol Genet Metab. 2018;123(4):416-427